Memorandumi

Memorandumi stampa

Jedan od neizostavnih elemenata u poslovanju jedne ozbiljne kompanije jesu i memorandumi. Prosto, danas je gotovo nemoguće zamisliti da ozbiljno poslujete i da vas druge kompanije primete i zapamte bez memoranduma.

Međutim, pre nego što kažemo nešto više o samim tehnikama štampe i načinima izrade memoranduma, važno je definisati šta su zapravo memorandumi.

Memorandumi predstavljaju poslovnu dokumentaciju, kancelarijski materijal, najčešće izrađen u A4 formatu, a koja sadrži logotip kompanije i neke od osnovnih podataka, najčešće postavljenih u hederu (eng. header) ili futeru (eng. footer) papira na kome se štampa.

Primena memoranduma je veoma široka, i gotovo neizbežna ukoliko jedno preduzeće planira ozbiljnije da posluje. Nekoliko bitnih stvari koje postižete primenom i štampom memoranduma firme jeste ostavljanje veoma pozitivnog utiska na poslovne saradnike, odajete utisak uspešne, organizovane, profesionalne i sigurne osobe odnosno kompanije za saradnju.

Sve to je veoma važno, a to najbolje razumeju upravo ljudi koji koriste memorandum i koji su u poslovnom svetu.

Što se tiče korišćenja i primene memoranduma, svakako je važno istaći da se pre svega koriste u svakodnevnoj poslovnoj komunikaciji između preduzeća ili preduzeća i pojedinca. To podrazumeva slanje poslovnih pisama, faktura, izveštaja, i slično.

O tehnikama štampe i materijalima koji se koriste prilikom izrade memoranduma, ali i o cenama izrade memoranduma, možete da pročitate više u nastavku.

Memorandumi A4 kolor štampa (papir 80 gr.)cena
100 kom
1200 din.
200 kom
1900 din.
500 kom
4000 din.
1000 kom
7000 din.
*opciono doplata za 100 gr. papir
2.5 din/kom
*opciono doplata za 120 gr. papir
5 din/kom

Memorandumi izrada

Proces izrade memoranduma zapravo nije previše komplikovan i ne predstavlja složena grafička rešenja. Kao što smo ranije rekli, memorandum predstavlja dokument najčešće A4 formata, sa logotipom i osnovnim podacima o kompaniji koji se obično štampaju u hederu ili futeru papira.

Ipak, nije dovoljno samo postaviti ove informacije na određeni deo papira i štampati. Veoma važno je obezbediti funkcionalnost štampanog materijala, odnosno da sve bude prikazano u skladu sa pravilima koja važe prilikom izrade memoranduma.

Najvažnija stvar koja se mora ispoštovati je da osnovni podaci o firmi budu pravilno postavljeni pri vrhu ili pri dnu papira, kao i logotip vaše kompanije. Štampa se nikako ne izvodi na čitavoj površini papira jer se na taj način jednostavno gubi funkcionalnost.

Osim toga, moguće je štampati i logo na sredini papira, ali u tom slučaju, veoma je bitno paziti na procenat transparentnosti ove grafike. Ukoliko bude puna boja, odnosno nema transparentnosti, logotip može ometati pogled ako se nešto napiše na tom središnjem delu papira ili se kasnije štampa nešto u firmi poput izveštaja, na primer.

Štampa memoranduma firme

Kada se radi o tehnikama štampe, veoma bitno je naglasiti da mi u studiju u Beogradu koristimo tehnike ofset i digitalne štampe.

Karakteristična stvar za obe tehnike je da ostavljaju postojan visoko kvalitetan otisak na papiru, sa izraženim konturama i linijama, jasno čitljivim fontom i izraženim bojama.

Ipak, ne koriste se obe u svim situacijama. Na primer, ofset tehnika štampe se koristi pretežno u slučaju kada se štampaju veći tiraži, a to podrazumeva nekoliko hiljada pa čak i desetine hiljada primeraka memoranduma.

S druge strane, ukoliko klijent odabere štampu manjeg tiraža, a to podrazumeva nekoliko stotina komada, primenićemo tehniku digitalne štampe.Takođe je moguća digitalna štampa i par desetina komada. Glavni razlog za primenu jedne ili druge metode štampe je ekonomičnost u čitavom procesu.

Sam proces štampe se izvodi najčešće na 90gr, ili 80gr. nepremazanom papiru koji se još naziva i ofset papir, a koji je uvek bele boje. Tako se kreira vrhunski efekat štampe sa svim detaljima i sa jasnom vidljivošću, a postiže se i odličan odnos cene i kvaliteta.

Ukoliko su to želje klijenta, moguće je štampati i na drugim debljinama ali i na drugim vrstama papira. Sve je pitanje vaših želja, a mi smo tu da ih pretvorimo u realnost!

Štampu je takođe moguće izvoditi i u crno-beloj i u kolor varijanti. Sve naravno zavisi od vas.

Ukoliko želite sami da kreirate memorandum, u nastavku ćemo predstaviti neke detalje koje svaki profesionalno dizajniran memorandum mora da ima. To podrazumeva neke osnovne podatke o firmi i načinima kako vas zainteresovani klijenti ili poslovni saradnici mogu kontaktirati.

Kako napraviti memorandum?

Dakle, kao što smo ranije više puta pomenuli, memorandumi su veoma važan, gotovo neizostavan segment poslovanja svake ozbiljne firme. Osim odraza profesionalnosti i ozbiljnosti, memorandum može takođe biti veoma važna stavka koja će dodatno poboljšati sliku o vašoj kompaniji i koja će pomoći da ostavite pozitivan utisak na vaše poslovne saradnike.

Memorandum kao dokument podrazumeva osnovu za dalje sastavljanje odnosno štampanje bilo kakvog izveštaja, računa, dopisa, predračuna, možda ponuda za saradnju ili sličnih poslovnih dokumenata.

Što se tiče detalja koje morate uvrstiti na memorandum ukoliko ga sami izrađujete, sve to je definisano članovima određenih zakona.

Za sada je najvažnije istaći pomenute potrebne detalje, a to svakako podrazumeva:

  • Poslovno ime i pravnu formu društva;
  • Sedište firme (kompletna adresa);
  • Poreski identifikacioni broj (PIB);
  • Matični broj;
  • Brojevi računa u banci (dinarski i devizni) i poslovno ime banke u kojoj je račun otvoren;
  • Šifra delatnosti;
  • Logotip, odnosno žig firme;
  • Broj fiksnog i mobilnog telefona, naravno važeći;
  • Adresa zvanične internet stranice firme;
  • Adresa važeće elektronske pošte.

Dakle, jedna uspešna kompanija, ili pojedinac, će se potruditi da sve od navedenog bude odštampano pri vrhu ili pri dnu papira. Naravno, ne štampa se sve na jednom mestu, nešto će ići u heder, a nešto će ići u futer.

Uključivanjem svih nabrojanih detalja, ne samo da ćete ispoštovati sva pravila o kreiranju memoranduma, već ćete uvek i u svakoj prilici ostavljati utisak profesionalnosti i ozbiljnosti na poslovne saradnike.

Ukoliko imate nekih nedoumica ili jednostavno želite da se dodatno informišete o cenama za vaš konkretni projekat štampe memoranduma, uvek nam možete poslati upit ili nas posetiti u našoj radnji u Beogradu.

Sve potrebne informacije možete pronaći na našem zvaničnom sajtu, a mi ćemo se potruditi da vam odgovorimo u što kraćem mogućem roku.

Shopping Cart