Fascikle

Fascikla za firmu

Nakon štampe papirnog materijala, nudi se nekoliko rešenja koje možete koristiti za zaštitu svojih dokumenata a fascikle su jedno od njih.

Tu su i plastificiranje i koričenje, ali ove metode imaju svoje prednosti i mane po pitanju dostupnosti materijala i mogućnošću rukovanja istim.

Na primer ukoliko smatrate da ćete često listati dokumentaciju i morati da izdvajate posebne stranice iz bilo kojih razloga, na primer, dodatnog umnožavanja, odnosno kopiranja, ili skeniranja, onda je nepraktično koričiti sav štampani material, tu se javlja rešenje u vidu fascikli.

Fascikle se izrađuju od debljeg posebnog papira, izdržljivog na habanje, i pružaju savršenu zaštitu za sve što stavite unutra.

Plus, sav materijal možete veoma lako i bez ikakvih problema presložiti, koristiti posebne stranice, manipulisati materijalom kako god vi to želite.

Od tipova fascikli, svakako se izdvajaju poslovne fascikle sa klapnama koje donose mogućnost veoma brzog upravljanja svim štampanim materijalom, ali ne treba zaboraviti ni fascikle sa mehanizmom koje su takođe veoma popularne i praktične.

Osim jednostavnosti rukovanja štampanom dokumentacijom, fascikle donose i poseban utisak prefinjenosti, otmenog izgleda, ozbiljnosti i sistematičnosti.

U poslovnim okolnostima, na primer na sastancima ili seminarima, ovako možete ostaviti utisak na poslovne partnere da se radi o ozbiljnoj kompaniji i ozbiljnom pojedincu.

Naravno, ne smemo zaboraviti ni mogućnost isticanja vašeg brenda na fasciklama, štampu fascikla sa logom ili drugim reklamnim sadržajima koji vam mogu pomoći u poslovnim poduhvatima.

Zbog svega toga, može se zaključiti da su fascikle veoma važne i da treba razmotriti njihovo štampanje i upotrebu kako u poslovnom svetu, tako i za bilo kog pojedinca zbog različitih prednosti koje donose.

O tehnikama štampe, vrstama fascikli, još nekim načinima primene i prednostima brendiranja fascikli, pročitajte u nastavku.

Fascikle štampa

Kao što smo ranije naglasili, štampa fascikli ima velikih prednosti, a možda se to najviše ogleda u svetu poslovnih ljudi. Jednostavno, mogućnost da izradite fascikle za sve svoje zaposlene, i da u svakom momentu vaš brend bude vidljiv na sastancima sa poslovnim partnerima je velika stvar.

Pre svega, nećete reklamirati proizvođača fascikli koje možete kupiti u bilo kojoj knjižari, već ćete raditi na jačanju i promociji sopstvenog brenda. To znači da su fascikle svojevrstan reklamni materijal.

Svakako, ne sme se zanemariti i činjenica da možete sami da napravite potpuno jedinstveni dizajn i kreirate fantastične poslovne fascikle sa svim detaljima koje smatrate neophodnim.

Najbolja stvar je to što cena štampe fascikli ne odstupa previše od cene pomenutih već brendiranih fascikli ili je čak i niža. Na primer, štampa većih tiraža donosi niže cene, tako da je personalizacija fascikli itekako u prednosti u odnosu na kupovinu običnih.

Kada se radi o štampi fascikli, ona se kod nas u studiju u Beogradu izvodi korišćenjem dve tehnike. To su tehnike ofset i digitalne štampe.

Svaka od pomenutih ostavlja realističan i postojan otisak, živih boja, sa izraženim linijama i kontrastom.

Jedina razlika koja navodi na primenu jedne ili druge je tiraž koji se štampa. Na osnovu broja komada koji želite da bude odštampan, primenićemo odgovarajući tehniku.

Tako se za manje tiraže i probne serije koristi tehnika digitalne štampe na najsavremenijim digitalnim štampačima visoke rezolucije.

Ukoliko se ipak radi o većoj seriji, onda se primenjuje ofset štampa koja je daleko isplativija kada se radi o velikim tiražima što podrazumeva više stotina primeraka.

Fascikle sa stampom

Izrada fascikli

U prethodnom odeljku smo rekli da se fascikle pre svega štampaju na debljem specijalnom papiru koji je otporan na habanje i koji pruža idealnu zaštitu za svu vašu dokumentaciju.

Papir koji se najčešće koristi jeste karton, tačnije posebni kartoni koji se nazivaju kunstdruk i bindakot. Ovi materijali se najčešće koriste u težini od 280g/ (bindakot) ili 300-350g/ (kunstdruk), i u A4 formatu.

Takođe, moguća je jednostrana ili dvostrana štampa, crno-belo ili u boji, na papiru u mat ili sjajnoj varijanti, sve u zavisnosti od vaših ideja i želja!

Izrada se vrši u nekoliko standardnih tipova fascikli, i to ulazi u konačnu cenu. Ukoliko želite određeni drugačiji tip, takođe je moguće izraditi i takve fascikle, ali se onda obračunava posebna cena jer procedura zahteva izradu drugačijeg alata (štancne), a samim tim dodatne troškove.

Nakon odabira tipa fascikle, pristupa se štampi, posle koje je moguće primeniti određene tehnike završne grafičke dorade. Na primer, može se izvršiti plastifikacija, bigovanje, zaobljavanje ivica ili kreiranje suvog žiga (blindruka), zlatotiska, srebrotiska što je pogodno zbog debljine samog materijala na kojem se štampa.

Kada se radi o tipovima fascikli, svakako se najviše koriste fascikle sa klapnama, fascikle sa džepovima, i fascikle sa mehanizmom. O tome pročitajte više u nastavku.

Fascikla sa klapnom

Jedan od tipova koji se veoma često primenjuje jesu fascikle sa klapnama. One su veoma pogodne jer se izrađuju iz jednog komada, isecanjem, a zatim se vrši bigovanje radi lakšeg savijanja.

Karakteristično je da mogu da prime veliki broj štampanih dokumenata, i veoma lako se prilagođavaju broju stranica koje dodajete.

Mogu se izrađivati sa dve ili tri klapne, obično u A4 formatu i nekim od stanadardnih tipova sa standardnim alatima (štancnama).

Najčešće se kod ovog tipa fascikli primenjuje prethodno pomenuti 280-300 gr/ bindakot, ako govorimo o fasciklama sa dve klapne. Kod onih sa tri klapne, koristi se pretežno 350gr/ kunstdruk.

Primena ovih fascikli je široka, a najčešće kao materijal u firmama koje obično štampaju fascikle sa svojim logom, ili nekim drugim reklamnim motivima koji predstavljaju delatnost kojom se bave.

Bez obzira koji tip odaberete, da li onaj sa dve ili tri klapne, kvalitet štampe će uvek biti na najvišem nivou.

Fascikla sa nalepljenim džepom

Kada je reč o fasciklama sa nalepljenim džepom, one se takođe izrađuju na pomenutim kartonskim materijalima, a najčešće na 300gr/ kunstdruku.

Proces izrade se sastoji od štancovanja a zatim i bigovanja džepova, nakon čega se isti lepe na tabak A3+ formata. Čitav proces je znatno brži od drugih načina izrade fascikli, a samim tim i jeftiniji, pa je to ujedno i najveća prednost.

Nakon ovog početnog dela, pristupa se štampi, obično u boji, mada je dostupno i crno-belo ukoliko to zahteva klijent. Izrada fascikli sa nalepljenim džepom se vrši obično u manjim tiražima od 10 do 100 komada jer je tako najisplativije.

Shopping Cart