Kopiranje i skeniranje velikih formata

Skeniranje i kopiranje velikih formata na skeneru A0

Kao što smo ranije govorili, kopiranje i skeniranje velikih formata su među glavnim grafičkim uslugama koje nudimo svim svojim korisnicima.

Međutim, kada se kaže “kopiranje i skeniranje”, najpre se pomisli na ove procese na manjim formatima (veličine do A3, najčešće A4 formata).

Ipak, skeniranje i kopiranje nije rezervisano isključivo za ove manje formate, već se svakodnevno, i u velikim količinama primenjuje i kod velikih formata. Veliki formati papira podrazumevaju najčešće one koji su veći od A3 (A2, A1 i A0), a koji se isto tako široko primenjuju.

Što se tiče tehničkih detalja samog procesa kopiranja i skeniranja, veoma je bitno naglasiti da se izvode isključivo na najsavremenijim mašinama. To garantuje visok kvalitet štampanog materijala, realističan toliko da je gotovo nemoguće primetiti razliku između kopije/skeniranja i originala.

Uređaj koji mi koristimo je rotacionog tipa, tako da je u suštini dužina štampanog materijala neograničena jer se radi iz rolne. Međutim, širina je ograničena i to do 91cm. Pored toga, papir koji se obrađuje ne sme biti veće gramature od 250g.

Kada je reč o skeniranju, najvažnija stvar je da materijal koji dostavite na skeniranje ne bude oštećen.

Tako obezbeđujete da digitalizovana verzija bude identična onoj papirnoj. Dimenzije i formati papira koji važe za kopiranje, važe i za skeniranje, dakle do 91cm širine i u podržanim formatima papira.

Ukoliko vas interesuju cene naših usluga, bilo skeniranja ili kopiranja, možete se veoma lako informisati u odeljku cenovnika na našem sajtu.

Možete nas posetiti lično ili nam poslati upit elektronskom poštom, a mi ćemo se potruditi da odgovorimo u najkraćem roku.

Kopiranje i skeniranje crteza velikog formata

Više o procesima kopiranja i skeniranja velikih formata možete pročitati u nastavku.

Kopiranja velikih formata crno belo (papir 80gr.)cena
rolna 320 mm
150 din/ metar dužni
rolna 420 mm
170 din/ metar dužni
rolna 620 mm
210 din/ metar dužni
rolna 750 mm
220 din/ metar dužni
rolna 914 mm
270 din/ metar dužni
Kopiranje tamnih orginala
100 din/ metar dužni
Uvećanje-umanjenje orginala
50 din/kom.
Raskoričavanje fascikli velikih
480 din/ kom.
Raskoričavanje fascikli malih
240 din/ kom.
Doplate opciono
Sečenje crteža na A4 po metru dužnom – 25 din.
Savijanje crteža na A4 po metru dužnom – 25 din.
Koričenje Pvc fascikla manja 70 din/kom.
Koričenje Pvc fascikla veća 160 din/kom.
Koričenje Tvrda korica za projekte 590 din/kom.
Ojačavanje crteža (kartončić od lepenke + heftanje) 10 din/kom.
Heftanje-Rasheftavanje po mestu 3 din/kom.
Povezivanje projekta jemstvenikom 90 din/kom.
Lepljenje crteža-popravka 60 din/kom.
Cena skeniranja velikih formata
Crno belo 300dpi – 400 din/m2
KOLOR 200-300dpi – 500 din/m2
KOLOR 400-600dpi – 600 din/m2

Kopiranje velikih formata

Kao što smo ranije rekli, kopiranje velikih formata podrazumeva umnožavanje papirnih štampanih materijala koji su formata većeg od A3, dakle, A2, A1 i A0.

Maksimalna širina papira koji možemo kopirati jeste 91cm, a dužina nije ograničena zbog primene rotacione skener-kopir mašine.

Trenutno je dostupno isključivo kopiranje u crno-beloj varijanti. Ukoliko vam je potrebno da materijal na kraju bude u boji, rešenje je skeniranje vašeg crteža, a zatim plotovanje (štampa velikog formata).

Vrste papirnih materijala koji se kopiraju su neograničeni. Iskustvo pokazuje da se najčešće kopiraju tehnički crteži koje koriste i izrađuju studenti i projektanti iz oblasti mašinstva, arhitekture, elektrotehnike, saobraćaja, i sličnih.

Ovakvi projektni crteži se izrađuju upravo na velikim formatima, pa je logično zašto ove grupe imaju potrebu za kopiranjem takvih sadržaja.

Pored crteža i velikih projekata, mogu se kopirati posteri, plakati, fotografije, ili bilo koji drugi papirni materijal velikog formata, trenutno samo u crno-beloj varijanti.

Početak procesa kopiranja materijala koji korisnik donese počinje otkoričavanjem, odnosno odvajanjem od fascikle ili rama u kome je papir donesen.

Ukoliko to nije odrađeno, mi uvek stojimo na raspolaganju da čitav proces odradimo na visokom nivou i veoma precizno i pažljivo. Neprofesionalno otkoričavanje i odvajanje papira može dovesti do oštećenja i cepanja materijala, nakon čega će kvalitet kopije biti doveden u pitanje.

Na svu sreću, iskustvo koje imamo nam daje za pravo da garantujemo da će ovaj početni proces otkoričavanja proći bez ikakvih problema, kao i kasnije fotokopiranje.

Skeniranje velikih formata

Skeniranje velikih formata je veoma efikasan, isplativ, pa čak se može reći i ekološki prihvatljiv način čuvanja vaše bitne dokumentacije i bilo kog drugog papirnog materijala velikog formata.

Jednostavno, prevođenjem štampanog materijala u digitalni oblik, ne samo da štedite fizički prostor u vašoj kancelariji, radnoj sobi i u kući generalno, već i štedite vreme na pretragu određenih dokumenata.

Osim toga, čuvanje skenirane dokumentacije je daleko lakše, jer datoteku sa skeniranjem možete čuvati na bilo kom uređaju, od računara, telefona, tableta, pa do CD ili USB memorije. Više nećete morati da brinete o vlagi, okruženju u kome se papir nalazi i drugim faktorima koji mogu uticati na oštećenje vašeg papirnog materijala!

Još jedan motiv za digitalizaciju papirnog materijala se javlja kod projektanata, a to je primena skeniranog dokumenta kao podloge u različitim programima računarskog projektovanja kakav je na primer AutoCAD.

Na taj način se mogu veoma lako raditi izmene i adaptacije postojećih i izvedenih projekata, što je izuzetno pogodno.

Kao što je to slučaj kod fotokopiranja velikih formata, i kod skeniranja se najrazličitiji papirni materijali mogu digitalizovati. To obuhvata postere, fotografije velikih formata, plakate, grafike, tabele, i naravno pomenute projekte, ali i mnoge druge materijale.

Važno je naglasiti i to da ukoliko želite štampu određenog crteža ili projekta u boji, on se pre svega mora skenirati, kako bi se dobio najkvalitetniji digitalni zapis. Nakon toga, pristupa se plotovanju, odnosno štampi na velikom formatu.

Shopping Cart