Koričenje

Jedna od najčeščih usluga koje korisnici zahtevaju nakon štampanja ili kopiranja papirnog materijala, jeste upravo koričenje.

Koričenje se čak u nekim situacijama može smatrati obaveznim, jer kao što knjiga zahteva kvalitetne korice i povez, tako i bilo koji drugi rad za koji je uložen određeni napor i vreme da bude odrađen, svakako da zahteva ovakvu zaštitu stranica.

Proces koričenja najviše koriste studenti i učenici za svoje završne maturske, diplomske i seminarske radove, što samom radu daje neki poseban pečat i dodaje na vizuelnom izgledu, a samim tim ostavlja i bolji utisak kod osobe koja ga čita.

Naravno, to što studenti i učenici pretežno koriste ove usluge, ne znači da je koričenje rezervisano isključivo za njih. Naprotiv, bilo kome, kome je potrebna zaštita određenog papirnog materijala, može kod nas dobiti ove usluge po sasvim pristupačnim cenama.

Koričenje, ne samo da na neki način ukrašava rad, več ga i takođe značajno štiti od spoljašnjih uticaja, habanja, cepanja i drugih oštećenja stranica.

Stoga, proces koričenja je itekako važan deo završne dorade vašeg štampanog ili kopiranog materijala i svakako ga uvek treba uzeti u obzir.

Ukoliko imate bilo kakva dodatna pitanja u vezi koričenja, bilo spiralnog (metalnog ili plastičnog), tvrdog ili unibind koričenja, možete nas posetiti u našoj radnji u Beogradu ili nas kontaktirati. Uvek smo raspoloženi da damo savet i sve korisne informacije, kao i da pokažemo primere i modele prethodnog koričenja.

U nastavku ćemo govoriti više o tehnikama koričenja koje su dostupne kod nas, njihovoj primeni, i drugim stvarima koje treba poznavati.

Koričenje plastičnom spiralom (spirala+folija+karton)prečnik:cena/kom
do 80 listova
Ø 6/8/10/12
110 din.
150
Ø 14/16/19
140 din.
210
Ø 22/25
160 din.
300
Ø 28/32/45
190 din.
450
Ø 52
230 din.
doplata za A3 koričenje
folija+karton
150 din.
raskoričavanje spiralnog poveza-zamena listova
A4 i A3
30 din.
*za koričenje samo spiralom bez folije i kartona umanjenje na cenu je 20 din.
Koričenje žičanom spiralom (spirala+folija+karton)prečnik:cena/kom
do 80 listova
Ø 6.9/8/9.5/11
130 din.
150
Ø12.7/14.3/16/19
170 din.
210
Ø 22/25,4
210 din.
300
Ø 28.5/32
260 din.
doplata za A3 koričenje
folija+karton
150 din.
otvaranje-sečenje žičane spirale
A4 i A3
20 din.
*za koričenje samo spiralom bez folije i kartona umanjenje na cenu je 20 din.
Koričenje diplomskih radova (tvrdi povez)cena/kom.
Tvrdi povez od 1 do 4 kom
1190 din.
Tvrdi povez 5 kom i više
1090 din.
Tvrdi povez unibind
1290 din.
Toplo koričenje metalnom šinom (unibind)cena/kom.
do 80 listova
230 din.
150
270 din.
200
330 din.

Koričenje spiralom

Spiralno koričenje predstavlja sigurno najčešće korišćeni način koričenja. Veoma je pouzdana i stabilna metoda pa je stoga koristi veliki broj naših korisnika.

Koričenje spiralom se može podeliti u dve kategorije, i to prema materijalu od koga je spirala napravljena. Dakle, tu imamo plastičnu kao i metalnu spiralu.

Plastična spirala je najekonomičniji i najbrži način koričenja vašeg papirnog materijala. Ova metoda se najčešće koristi od svih tehnika koričenja, pre svega zbog niske cene, velikog izbora boja i fleksibilnosti sa brojem ukoričenih papira, kao i zbog lakoće rukovanja materijalom koji je ukoričen.

Drugi tip spirale jeste metalna, odnosno žičana spirala. Iako veoma slična plastičnoj, ova pruža nešto „ozbiljniji“ i luksuzniji izgled. Naravno, moguće je kombinovanje žičane spirale sa plastificiranim folijama različitih boja ili sa tvrdom koricom od kartona, sve u zavisnosti od vaših želja.

Koricenje spiralom

Koričenje plastičnom spiralom

Kao što smo ranije pomenuli, koričenje plastičnom spiralom je cenovno, ali i po kvalitetu veoma prihvatljiv način. Veoma je pogodan kako za A3 tako i za A4 format, i pruža veliku slobodu upravljanja sadržajem (spirala se otvara čak do 180˚).

Veoma lako je moguće raskoričiti materijal, umnožiti ga kopiranjem ili izvršiti neke izmene, a zatim jednako lako ponovo ukoričiti. Bukvalno možete menjati raspored strana, oduzimati ili dodavati nove stranice, i to sve do maksimalnog broja od 450 listova. Plastičnom spiralom se mogu koričiti najrazličitiji štampani materijali, od običnih papira, seminarskih radova, do kopiranjih knjiga, beleški, kataloga, i još mnogo toga.

Koričenje metalnom spiralom

Kada se radi o metalnoj spirali, priča je gotovo ista kao i sa plastičnom, samo što je ova malo čvršća, pa samim tim pruža dodatnu stabilnosti i nešto bolji i profesionalniji izgled radu.

Kao što ranije pomenuli, moguće je najrazličitije kombinovanje sa folijama sa sjajnom i mat površinom, ali i sa kartonskim tvrdim koricama. Primena se ne razlikuje od plastične spirale ni najmanje, pa je tako i ovu žičanu moguće koristiti za koričenje svih vrsta papirnog materijala.

Važno je napomenuti i dva tipa koričenja metalnom spiralom, a to su:

  • korak 2:1 koji podrazumeva ređe bušenje na štampanom/kopiranom materijalu kao i veći broj strana koje se mogu koričiti (340 listova gramaže 80gr);
  • korak 3:1 koji koristi gušće rupice na papiru i može ukoričiti manji broj strana (120 listova gramaže 80gr).

Ukoliko vas interesuju cene spiralnog koričenja, molimo proverite naš cenovnik za te detalje.

Diplomski radovi koricenje tvrdi povez

Koričenje diplomskih radova

Na kraju, važno je napomenuti i koričenje diplomskih radova, jer su studenti i učenici najbrojnija grupa koja koristi ove usluge.

Koričenje diplomskih radova se vrši isključivo metodom tvrdog koričenja. U te svrhe se koristi tvrdi karton, koji je obložen materijalom poput platna, kože ili čak tvrđim papirom.

Ova usluga ujedno daje i najluksuzniji izgled vašem završnom radu, a takođe i predstavlja najkvalitetniji način koričenja štampanog papirnog materijala.

Pored koričenja diplomskih radova, ovom metodom se mogu obraditi i doktorske disertacije, master radovi, završni maturski radovi, knjige, ali i ekskluzivni rokovnici, katalozi i meniji za restorane. Zaista, bilo koji papirni materijal od veće važnosti i koji je predviđen za dužu upotrebu, najbolje je da bude zaštićen tvrdim koričenjem.

Naravno, moramo napomenuti da se korice radova sa tvrdim koričenjem ukrašavaju ili belim slovima ili zlatotiskom, u zavisnosti od vaših želja.

Što se tiče cene koricenje diplomskih radova i uopšte cene tvrdog koričenja, najbolje je da proverite detaljno naš cenovnik ili da nas kontaktirate kako biste dobili najtačnije informacije.

Toplo koričenje

Još jedan način koričenja koji je dostupan kod nas, a koji je takođe veoma brz i efikasan, jeste i takozvano unibinding toplotno koričenje.

Čitav proces se odvija za svega nekoliko minuta, a uključeni su binder mašina kao i Plus Flex Cover korice. U Plus Flex Cover korice se ubacuje papir, a zatim se sve zajedno stavlja u binder mašinu koja pod dejstvom toplote spaja korice na kojima se nalazi prethodno pripremljeni lepak.

Plus Flex Cover korice maksimalno štite ukoričena dokumenta a mogu uklapati od 15 do čak 340 listova. Ova metoda je baš zato pogodna jer pruža odlično i dugotrajno koričenje i brzu izradu, a pritom je pogodna za široki spektar papirnog materijala, od brošura, cenovnika, preko ugovora i drugih pravnih dokumenata, sve do prezentacija i izveštaja.

Još jedna veoma važna stvar kod ovog načina koričenja je da se, iako je koričenje sa lepkom u pitanju, korica može raskoričiti, a sav sadržaj urediti i izmeniti prema vašim željama. Nakon toga, moguće je sve ponovo vratiti u istu koricu, bez ikakvih primetnih tragova izmena i naravno bez oštećenja.

Shopping Cart